Chcete koupit dům? Splňte si svůj sen bez obtíží a zbytečných komplikací

12. 09. 2018


Co všechno je nutno absolvovat před tím, než se můžete slavnostně nastěhovat do nového domu? Na následujících řádcích se dozvíte několik důležitých kroků, na které je dobré při koupi nemovitosti myslet.

Krok č. 1 – průzkum trhu

Pokud nemovitost nemáte dopředu vyhlédnutou, čeká vás kolečko hledání, osobních schůzek a porovnávání. Bohatou nabídku rodinných domků k prodeji i pronájmu naleznete na internetu. Na většině realitních serverů můžete jednotlivé nemovitosti jednoduše filtrovat dle několika kritérií a najít tak nemovitost přímo pro Vás.

Krok č. 2 – stanovení priorit a cenového stropu

Nyní je na čase rozmyslet se, co od svého nového bydlení očekáváte. Jaké dispozice jsou pro vás a vaši rodinu dostačující, jakou energetickou náročnost stavby preferujete a kolik finančních prostředků si můžete dovolit koupi domu obětovat. Jakmile si zodpovíte všechny tyto a spoustu dalších otázek, bude nutno vyhlédnuté nemovitosti podrobit dalšímu filtrování, z něhož vzejde pouze několik vybraných favoritů.

Krok č. 3 – shromáždění finančních prostředků či vyřízení hypotéky

Pokud máte dostatečnou finanční rezervu, můžete ji použít jako základ pro další investici. Jestliže však nemáte dostatek peněz z minula, pravděpodobně budete vyřizovat hypotéku. Mějte na paměti, že tento proces se může protáhnout na řadu dlouhých týdnů, proto je vhodné jej začít aktivně řešit pokud možno co nejdříve.

Krok č. 4 – na osobní prohlídku nemovitosti se důkladně připravte

Po několika e-mailech a telefonátech jste se konečně domluvili na osobní prohlídce. Ještě před tím, než se na ni vydáte, připravte si seznam otázek, na které budete žádat odpovědi. Ptejte se, kdy byla nemovitost postavená, zda a jakým způsobem je zrekonstruovaná, informujte se o typu a stáří oken a pokud lokalitu, v níž se nemovitost nachází, neznáte, poptejte se také na to, jaké je zde dopravní spojení a jak kvalitní občanskou vybaveností lokalita disponuje. Vedle nešlápnete ani tehdy, budete-li se informovat o sousedských vztazích v okolí. Ty totiž mohou kvalitu života značně ovlivnit.

Krok č. 5 – je nemovitost „papírově“ v pořádku?

Tento krok je jedním z nejdůležitějších v celém procesu. Ještě před tím, než podepíšete rezervační či dokonce kupní smlouvu, udělejte si výlet na katastr nemovitostí, kde se o nemovitosti dozvíte spoustu podstatných informací. Zjistěte si zda na nemovitosti nevázne zástavní právo (např. hypotéka či jiná půjčka), předkupní právo či věcné břemeno. Zjistěte si také, zda na původního majitele není veden výkon rozhodnutí (exekuce) prodejem dané nemovitosti.

Krok č. 6 – neopomíjejte úschovu kupní ceny

Abyste předešli případným komplikacím, složte kupní cenu po odečtení již uhrazeného rezervačního poplatku do úschovy nezávislé třetí osoby nebo instituce. Na výběr máte v tomto případě úschovu advokátní, notářskou nebo bankovní, která následně vyplatí cenu prodávajícímu přesně dle kupní smlouvy. K předání finančních prostředků ovšem dojde až po převedení nemovitosti v katastru nemovitostí z prodávajícího na vaši osobu.

Krok č. 7 -daň z nabytí nemovitých věcí

Tuto daň hradí kupující. Sazba daně z nabytí nemovitých věcí činí čtyři procenta ze základu daně. Základem daně je cena nemovitosti. Vycházet lze z kupní ceny nemovitosti, nebo ze směrné hodnoty – což je údaj, který na základě typu, polohy a charakteru nemovitosti určuje finanční úřad. Daň se vypočte z vyšší z nich. Výjimkou, kdy se daň z nabytí nemovitosti neplatí, je nákup úplně nového rodinného domu od developera nebo bytu v novostavbě.

Hledáte svou vysněnou nemovitost? Chystáte se prodávat svůj byt či dům? 

Obraťte se na mě.

www.luciekarlikova.cz

tel.: 603 306 046


Potřebujete poradit? kontaktujte mě ráda se vám budu věnovat.