Družstevní byt a daň z příjmu při prodeji

15. 06. 2021

Podrobné informace o dani z příjmu v případě prodeje nemovitosti jste si mohli přečíst v mém nedávném článku. Víte ale, jak to je, pokud převádíte družstevní byt?Myslíte si, že jsou zde pro placení daně z příjmu stejné podmínky? Bohužel tomu tak není…

Krátké shrnutí k prodeji nemovitosti

Daň z příjmu činí 15%. Při prodeji nemovitosti v osobním vlastnictví jste od této daně osvobozeni v případě, že splňujete následující podmínky:

• Vlastníte nemovitost 10 let (při nabytí nemovitosti do konce roku 2020 je tento časový test pouze 5 let),

• Bydlíte v nemovitosti 2 roky,

• Peníze získané prodejem použijete na vaše nové bydlení, tedy koupi nemovitosti/pozemku, stavbu domu, rekonstrukci či splacení úvěru,

• Časové testy za vás splnil váš předek, po kterém jste nemovitost zdědili.

Družstevní vlastnictví

I v případě, že prodáváte váš družstevní podíl, existuje možnost, jak se dani z příjmu vyhnout. Jeden ze zásadních způsobů, který by byl v mnoha případech splněn, však chybí. Jedná se o časový test 2 let bydlení v nemovitosti. Pozor tedy, ať se nezmýlíte!

Daň z příjmu tedy neplatíte, pokud doba mezi nabytím a převodem podílu nepřesahuje dobu 5 let (10 let při nabytí od 1.1.2021 - stejné jako u osobního vlastnictví), a pokud nebyl pořízen z obchodního majetku poplatníka. Stejně jako u osobního vlastnictví se vás tato podmínka netýká, pokud jste družstevní podíl zdědili, a doba vlastnictví byla splněna zůstavitelem (tedy vaším předkem v přímé linii nebo manželem).

Pokud nesplníte tuto podmínku, zůstává vám jediná možnost, a to že příjem z prodeje družstevního podílu použijete na vlastní bytovou potřebu. V tomto případě je osvobozena část příjmu, odpovídající výdaji na vlastní bytovou

potřebu. Pokud chcete být od daně osvobozeni, musíte jako poplatník oznámit správci daně získání těchto prostředků do konce lhůty pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém k jejich získání došlo. Peníze z prodeje musíte na nové bydlení využít nejpozději během dalšího zdaňovacího období.

Příklad: K prodeji družstevního podílu došlo v květnu 2020. Do konce roku 2020 oznámíte vašeho správci daně příjem a následně máte rok 2021 na investici vašich peněz. Pokud peníze na nové bydlení nepoužijete musíte je následně do 31.3.2022 zdanit.


.

Potřebujete poradit? kontaktujte mě ráda se vám budu věnovat.