Prodáváte nemovitost? Nezapomeňte na průkaz energetické náročnosti.

10. 06. 2019

Rozhodli jste se prodat svoji nemovitost a narazili jste na pojem PENB? Na dalších řádcích se dozvíte, co tato zkratka znamená a zda se i Vás týká povinnost PENB pořídit.


Co to je PENB?

PENB označuje zkratku pro Průkaz energetické náročnosti budovy. Jedná se o dokument, který zhodnotí spotřebu energií dané stavby. Slouží k ochraně spotřebitele a informuje případné zájemce o nemovitost o energetické náročnosti bytu nebo domu. Zájemce díky tomu získává hodnotu, od které lze odvodit roční náklady na energie. Hlavním výstupem průkazu je energetická třída, v jejímž výpočtu jsou zohledněny jednak materiály, použité na stavbu, tak i technologie využívané pro vytápění, chlazení, ohřev vody a osvětlení. Nemovitost je zařazena do jedné ze sedmi tříd - od mimořádně úsporné (A) po mimořádně nehospodárnou (G).

Jak průkaz vypadá?

Průkaz se skládá jak z podrobné textové části, tak z grafického znázornění energetické třídy budovy v podobě dvou stránek o velikosti A4, kde naleznete vyznačený stav hodnocené budovy a zařazení do příslušné třídy.



Kdy je PENB potřeba?

  • jako stavebník nové budovy, 
  • při větších rekonstrukcích, 
  • prodáváte nebo pronajímáte svůj byt či dům
 Třída energetické náročnosti musí být uvedena již při uveřejnění inzerátu.

Přestože jako majitel domu nemáte energetický průkaz vyhotoven, musíte vy popř. realitní makléř „něco“ uvést. V tomto případě se uvádí nejméně hospodárná třída, tedy G. Povinnosti pořídit PENB se, ale tímto nevyhnete. Ze zákona máte povinnost předat jedno vyhotovení kupujícímu, nejpozději při podpisu kupní smlouvy.

Jak je tomu, ale při prodeji nebo pronájmu bytu? Ani zde se povinnosti předložit PENB nevyhnete. Průkaz by měl mít k dispozici vlastník budovy nebo SVJ. Nebudete tedy zadávat vypracování PENB jen na vaši bytovou jednotku, ale požádáte majitele budovy nebo SVJ o předložení průkazu. Pokud by se SVJ k vydání průkazu stavilo negativně, je možné po tom, co SVJ nepředloží průkaz ani po písemné výzvě, využít vyúčtování energií za 3 poslední roky. Případné sankce pak budou vymáhány po SVJ, ne po majiteli.

Výjimky

Jako všude i zde najdeme výjimky, kdy se pořizováním průkazu nemusíte zabývat. 

  •  stavby pro rodinnou rekreaci, které nejsou užívány celoročně. Odhadovaná spotřeba energie zde nepřesahuje 25% odhadované spotřeby při celoročním užívání.
  •  u budov postavených do roku 1947, ale pouze za předpokladu, že od té doby neprošly zásadní rekonstrukcí, či se neměnil například způsob vytápění.
  •  u malých domů do 50 m2 vytápěné plochy
  • památkových budov, 
  • budov pro bohoslužby a náboženské účely 
  • u průmyslových a zemědělských budov s roční spotřebou do 700GJ.

Jak je to při prodeji družstevního bytu?

U družstevního bytu se formálně nejedná o prodej, ale o převod členského podílu v bytovém družstvu. Při tomto „prodeji“ rozhodně není nutné nechat si PENB zpracovat. Stejně tomu je, když družstevní byt pronajímáte (nejedná se o nájem, nýbrž podnájem). Pokud se ovšem jedná o byt v zateplené bytovce a bytové družstvo má PENB k dispozici, určitě je k dobru věci energetickou třídu u inzerátu uvést. Nejsou výjimkou “bytovky” spadající do třídy C.

V jaké fázi prodeje je tedy potřeba nechat PENB nechat zpracovat?

Nejlépe hned na začátku nabídky nemovitosti k prodeji. Majitelé se tomuto kroku často brání a chtějí čekat, až „budou mít kupce“. Průkaz ale platí 10 let, a pokud je majitel opravdu rozhodnutý nemovitost prodat, je lepší jej mít už v počátku nabídky.


V případě nabízení nemovitosti přes zprostředkovatele (realitní makléř/kancelář) je majitel domu/bytu povinen předat zprostředkovateli PENB. Nepředá-li ho, zprostředkovatel musí do inzerátů uvést nejhorší energetickou třídu, tedy G. Uvedením třídy G do inzerátů je tak splněna povinnost zprostředkovatele. Majitel však svoji povinnost nesplnil a i z tohoto důvodu může být pokutován. Nehledě na to, že PENB bude muset stejně nejpozději před podpisem smlouvy nechat vypracovat. Pokud majitel bytu nahrazuje PENB vyúčtováním dodávek energií (když SVJ odmítne PENB vypracovat), je zprostředkovatel rovněž povinen do inzerátů uvést třídu G. 

Prodáváte svoji nemovitost a potřebujete poradit, obraťte se na mě.



Potřebujete poradit? kontaktujte mě ráda se vám budu věnovat.