Růst cen nemovitostí stagnuje. Co se dá očekávat dále?

05. 12. 2018

Realitní trh v České republice je typický zájmem o vlastní bydlení. V nájmu bydlí pouze cca 30 % obyvatel, což je oproti sousedním zemím výrazně méně. Náš zájem o vlastnictví nemovitosti vytváří silnou poptávku a ruku v ruce s ekonomickým růstem a zvyšujícími platy tak mohly růst i ceny nemovitostí. Nenarazily ceny na svůj strop? A co s nimi provedly regulace ČNB? Pokusím se vám odpovědět na následujících řádcích. 

Meziroční srovnání cen

Oproti prvnímu čtvrtletí, kdy meziroční růst cen nemovitostí dosáhl 7,7 % se ceny bytů zastavily a někde mírně klesly. Meziroční růst cen v druhém čtvrtletí dosáhl na 7,5 %. Zřejmě se, po období rekordního růstu cen, dostáváme do období stability.

Stagnace a zlevňování

Nemovitosti, které se dříve prodaly téměř ihned, dnes visí na realitních serverech i déle než měsíc. V některých částech republiky se ceny pohybují tak vysoko, že už lidé nejsou ochotni za ně zaplatit. K zastavení růstu cen nemovitostí přispívá i růst hypotečních sazeb a regulace ze strany ČNB, které zpřísňují měnovou politiku. Někteří prodejci tak museli ustoupit ze svých požadavků (mnohdy přemrštěných) a zlevnit nabízené nemovitosti. Nejvíce zlevněných bytů se objevilo v červnu.


Všechny tyto faktory mohou růst cen zastavit, avšak podle mnohých expertů se ceny nemovitostí výrazně nesníží a to i díky dobré ekonomické situaci obyvatelstva. Zásadní změnu ve vývoji cen by podle analytika ČSOB Petra Dufka přinesla snad jen masivní výstavba, nebo prudká recese.  

 Stagnace cen se liší i napříč jednotlivými regiony, ale závisí i na nabízené nemovitosti. Výjimkou budou nejžádanější města a lokality a to i např. v rámci Prahy, kde svého cenového stropu nejspíše dosáhly nemovitosti v okrajových lokalitách nebo na panelových sídlištích.

  Naopak v centru Prahy ceny porostou dál.             
 

Ceny nemovitostí by tedy dle předpovědí odborníků měly stagnovat případně mírně růst. Astronomická zdražení, kterých jsme byli svědky v minulých obdobích nás tak nejspíše nečekají.  

Chcete prodat svoji nemovitost. Obraťte se na mě. Ráda Vám pomohu.

www.luciekarlikova.cz


Potřebujete poradit? kontaktujte mě ráda se vám budu věnovat.