Úrokové sazby klesají, zájem o hypotéky roste!

23. 04. 2019

Vyšší zájem lidí o hypoteční úvěry vyvolal konkurenční boj a sazby se začaly vracet pod 3 procentní hranici. Zároveň v březnu díky tomu, že Česká národní banka ponechala úrokové sazby beze změny, dostaly banky další šanci pro jejich snížení. Většina z bankovních ústavů s tímto krokem ČNB počítala a hypotéky zlevnila již v březnu. Úroková sazba tak zažila největší pokles od roku 2015 a zastavila se na 2,9%.  


Na vyšší zájem o hypotéky může mít vliv i fakt, že již doběhlo „předzásobení“. Do toho se pouštěli lidé během loňského podzimu, kvůli říjnovým regulacím úvěrů Českou národní bankou. Pokles v počtu a objemu hypotečních úvěrů, který nastal během konce roku 2018 a na začátku 2019, se nyní začal vyrovnávat. 

Zájemcům se však vyplatí porovnávat jednotlivé nabídky. Přestože se některé banky rozhodly pro snížení úrokových sazeb, jiné zůstaly na vyšších. Pokud se zájemci na celou věc podívají s vědomím pěti nebo desetileté fixace, tak zjistí, že není výhodné uzavřít smlouvu, kde se úroková sazba pohybuje od 3% výše.


Čtvrtletní výsledky

Během prvních tří měsíců roku 2019 bylo celkem sjednáno 16 389 hypoték, přičemž v březnu bylo sjednáno o 1 703 více hypotečních úvěrů než v únoru. I přesto bylo první čtvrtletí letošního roku jedno z nejslabších za poslední léta, alespoň co se týče počtu a objemu sjednaných hypotečních úvěrů. Z toho těží stavební spořitelny, jejichž produkty lidé využívají jak na rekonstrukce, tak na pořízení bydlení.


Omezující podmínky pro získání hypotéky by se mohly v blízké době zmírnit, a to díky Českou národní bankou chystanému zákonu. Ten by měl zpřístupnit hypoteční úvěry mladým žadatelům do 36 let. Mladí by mohli dosáhnout na 100 procentní hypoteční úvěry s tím, že na měsíční splátku dluhu by mohli vynaložit až 50 procent svého čistého přijmu. Zároveň by i celková hypotéka mohla být vyšší, než u žadatelů starších 36 let.

Pokud chcete koupit nebo prodat vaši nemovitost obraťte se na mě.



Potřebujete poradit? kontaktujte mě ráda se vám budu věnovat.