Včera bylo pozdě aneb 4 nejčastější chyby při rychlém prodeji nemovitosti

06. 11. 2018

Práce kvapná málo platná, říká se. A u prodeje nemovitosti, který vždy znamená velký krok, to platí skoro dvojnásob. Sepsala jsme pro vás 4 nejčastější chyby, které dělají ti, kdo se snaží své domy a byty prodat ve spěchu. Na vás je, abyste se takových přešlapů vyvarovali a nezakusili hořkosti jejich následků. 


Chyba č. 1 – prodávající není na prodej vůbec připraven

Je to jako když si netrénovaný fanoušek běhu užívá sledování maratonu v televizi a najednou vyběhne na trať sám, ač nikdy neslyšel ani o jedné běžecké zásadě. Stejně tak se prodávající bez přípravy zadýchá hned v několika oblastech:

  • neví, jak nastavit cenu nemovitosti, a když ji nastaví špatně - příliš vysoko, nemovitost neprodá rychle                - příliš nízko, prodá ji až moc rychle

  • chybí mu jakékoli plánování, kdy s nabídkou na trh přijít, kdy je o nemovitosti větší poptávka – opravdu se lze trefit do doby, kdy lidé obecně větší obnosy nevydávají, např. v létě
  • inzerát zpravidla postrádá jakoukoli kvalitu, protože není čas mu věnovat příliš pozornosti – není v něm obsažen dostatek informací, chybí kvalitní a poutavé fotografie, které nalákají zájemce spíše než ty, jež majitel nemovitosti narychlo pořídil na starém telefonu, aby se neřeklo
  • první, co zájemce zaujme, je právě první fotografie, která se mu zobrazí

Chyba č. 2 – prodávající nedostatečně připraví samotnou nemovitost

Není to běžné, ale občas se stává, že se majitel nemovitosti rozhodne prodat dům nebo byt ze dne na den. Jediným cílem pak je rychle se nemovitosti zbavit. Zpravidla přitom nemovitost není na prodej připravená vůbec, v lepším případě připravená je, ale nedostatečně.

Jakmile se rozhodnete svou nemovitost, například dům, který patřil vaší rodině po několik generací, prodat, musíte se na něj začít dívat jinou optikou. Od teď to není dům, v němž vyrůstal váš dědeček, kterého jste měli rádi, dům s půdou, na níž jste se rádi schovávali v deštivých dnech… Od teď je to nemovitost jako každá jiná, k níž potenciální kupec nemá žádný vztah. Jde mu pouze o to, co vidí. A pokud vidí nedostatky, jen těžko od vás dům koupí. Ruku na srdce – kdybyste přišli na prohlídku domu, v němž by byla jen částečně zrekonstruovaná koupelna a kde by zatékalo do kuchyně, chtěli byste ho?

Nemovitost před prodejem musí být dokonalá, čistá, krásná, uklizená a zbavená osobních věcí. Její interiér i okolí musí dobře vypadat, i kdybychom se měli bavit o předzahrádce, o sklepě nebo o toaletě a koupelně. Nikoho nezajímá, jaké noviny jste na toaletě naposledy četli a jakou vodu po holení používáte.

Chyba č. 3 – ustupování s cenou

Nasadili jste cenu příliš vysoko a žádní zájemci nepřichází. Vaše nemovitost přitom může být pěkná a leckomu by se mohla zalíbit, akorát každý, kdo si váš inzerát prohlédl, si zaťukal na čelo, že cena je neadekvátní.

Vy si to uvědomíte, a protože vás tlačí čas a chcete už mít prodej za sebou, začnete cenu zběsile tlačit dolů. A budete to dělat takovým tempem, že zájemci zbystří, ale nebudou reagovat – budou totiž čekat, kam až budete schopni zajít. Proč by měli váš luxusní byt kupovat za pět miliónů, když ho možná ze spěchu za týden prodáte za polovic?

Chyba č. 4 – nátlak na kupujícího

Už se vám někdo na inzerát ozval? Báječné. Tak ho hlavně nevyplašte. To se totiž prodávajícím často daří. Když někomu dáte čas na rozmyšlenou týden a domluvíte se, že mu po týdnu zavoláte, zda vaši nemovitost chce, nebo nechce, nevolejte mu po třech dnech celí nedočkaví, jestli už se rozhodl.

Nátlak je neskutečně nepříjemná věc a rozumný zájemce neudělá nic jiného, než že s vámi obchod ukončí ještě dříve, než do něj vlastně vůbec vstoupil. Nátlakem potenciálního kupce jen ztratíte. Uvědomte si, že nejde o nákup pěti rohlíků a deseti deka salámu, ale nemovitosti v hodnotě několika stovek tisíc korun, ne-li několika miliónů. A takový krok si obyčejný smrtelník hodně rozmýšlí, než ho udělá.

Při prodeji nemovitosti buďte trpěliví

Neopakujte chyby jiných, poučte se z nich. Nepospíchejte na prodej nemovitosti, protože se to nevyplácí. Než se na prodej vrhnete, řádně se na něj připravte a připravte i svou nemovitost, abyste zvýšili šanci na její úspěch na trhu s realitami.

Jestliže se vám po přečtení našeho článku zdá, že prodej nemovitosti je náročný proces, ve kterém na vás čeká spousta úskalí, nebojte se nám ozvat. Ráda s vámi projdu celý prodej nemovitosti. Společně si stanovíme strategii prodeje a pak už můžete jen čekat na zájemce o váš dům či byt.


Potřebujete poradit? kontaktujte mě ráda se vám budu věnovat.