Vývoj cen nemovitostí v roce 2021

04. 03. 2021

Realitní trh rostl i v době covidové krize. To, čeho se báli všichni makléři na jaře loňského roku, se zatím nenastalo. Banky zatím půjčují více peněz než dříve a hlad po nemovitostech neklesá. 

Čím to všechno může být a co drží ceny nemovitostí tak vysoko? 

A jak se bude situace vyvíjet v roce 2021?


Co hovoří v prospěch stále rostoucích cen nemovitostí?

  • Poptávka po vlastním bydlení je stále větší než nabídka. Tento fakt, je zřejmý i z počtu nabídek na realitních serverech. Lidé mají vysoké úspory a uvědomují si, že vzhledem k rostoucí inflaci, není dobré peníze jen tak nechat ležet na bankovním účtu. Stále více lidí se snaží je investovat. Konzervativní, stabilní a bezpečnou formou investice jsou nemovitosti. Proto, přes všechna očekávání z jara, dále lidé vkládají peníze do nemovitostí.
  • K vysokému zájmu o nemovitosti přispěly také velmi nízké úrokové sazby. Nejníže se dostaly v posledním čtvrtletí roku 2020, kdy se pohybovaly pod 2%. Takto nízké úrokové sazby tady nebyly dlouhou dobu, a představují další lákadlo v oblasti realit. Není se čemu divit. Před 10 lety jsme se pohybovali v daleko jiných číslech (úrokové sazby na hypoteční úvěry dosahovaly více jak 5%). Co když se úrokové sazby začnou opět šplhat vysoko? Kdo má úspory kupuje právě teď.
  • Rok 2020 přinesl zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, ke kterému došlo po letech uvažování a vymlouvání. K jejímu zrušení paradoxně přispěla covidová krize a obavy ze zpomalení realitního trhu. Tento fakt přinesl citelnou úlevu kupujícím, kdy nemusí ze své kapsy vytáhnout navíc 4% kupní ceny.
  • Vyřízení stavebního povolení, je v České republice stále extrémně složité a zatím není na obzoru žádný významný legislativní zásah, který by ho zjednodušil. V žebříčku složitosti získání povolení se stále pohybujeme mezi zeměmi jako je Pobřeží slonoviny, Barbados, Kamerun, Argentina, Honduras, Burundi nebo Kosovo. V Česku je na získání potřebných razítek k zahájení stavby potřeba okolo 246 dní, což výrazně zpomaluje výstavbu a způsobuje nedostatek novostaveb. A právě tento nedostatek novostaveb přispívá ke zvyšování cen stávajících nemovitostí.

Budou ceny nemovitostí dále stoupat?

  • Investice do bydlení se jeví jako nejjistější v této nejisté době. Trh s nemovitostmi nebyl pandemií zatím výrazně otřesen a vypadá to, že ceny nemovitostí, přestože jsou dle ČNB nadhodnocené, příliš neklesnou. Pokud k tomu dojde bude se jednat o regionální pokles. V republikovém průměru budou pravděpodobně stále stoupat.
  • Výjimkou je nájemní bydlení, kde dochází k poklesu. Ve velkých městech se projevil pád turismu a Airbnb. Krátkodobé nájmy se ocitly na okraji zájmu a většina těchto bytů přešla na trh s dlouhodobými pronájmy. Což výrazně zvýšilo nabídku a zároveň došlo ke snižování cen nájmů, a to nejen v těchto velkých městech, ale i v okolních menších sídlech, která se těšila přízni díky dostupnosti.

Potřebujete poradit? kontaktujte mě ráda se vám budu věnovat.